August 01, 2023

Boekrecensie: Django Mathijsen & Anaïd Haen – Tweeleed (De Zwijgende Aarde 4)


Tweeleed
van Django Mathijsen en Anaïd Haen is het vierde deel van De Zwijgende Aarde serie. Deze serie bestaat (tot nu toe!) uit zes diverse en los te lezen boeken van verschillende Nederlandse auteurs die zich afspelen in hetzelfde universum. In dit universum heeft de mensheid zich uitgestrekt over het zonnestelsel, gedomineerd door de van oorsprong Nederlandse VAHA, de Vrije Algemene Handelsorganisatie Aarde, een VOC-achtige organisatie. Dit geeft het universum een Nederlands tintje dat overal zichtbaar is, van de namen van personages tot het gebruik van ‘drek’ als stopwoord ter vervanging van ‘shit.’ De centrale achtergrondgebeurtenis waar het universum van de serie omheen gebouwd is, is het plotseling wegvallen van alle communicatie met de aarde: de Zwijging.

In Tweeleed krijgen we de Zwijging eindelijk van de andere kant te zien. Waar Revolte, Roest, en Titanium zich verderop in het zonnestelsel afspelen, buiten de aarde, speelt Tweeleed zich bijna volledig af op aarde. Hoofdpersoon Arno en zijn zwangere partner Melissa behoren tot de aardse bovenklasse van ‘puren,’ mensen die niet cybernetisch of genetisch gemodificeerd zijn. Waar dit thema van puurheid in de eerdere boeken al een stevige ondertoon voerde, staat het in Tweeleed volop in de schijnwerpers. Arno en Melissa zijn trots op hun puurheid, kijken neer op gemodificeerden, en profiteren van de uitkering voor puren die ze van de overheid krijgen. Tegelijkertijd worden gemodificeerden, zoals Arno’s ondergeschikten op zijn werk, hevig belast en komen ze nauwelijks aan huisvesting en andere levensbehoeften, maar vinden ze door hun verbeteringen (cognitieve hersenchips, cybernetische ledematen, et cetera) wel veel gemakkelijker werk. Wanneer Arno echter zijn baan verliest en zonder modificaties niet aan nieuw werk kan komen, dreigt het stel hun huis te verliezen. De uitkering voor puren is te laag en Arno blijkt ook nog eens een dodelijk erfelijk gendefect te hebben. Hierdoor komt Arno voor een moeilijke keuze te staan: puur blijven en in armoede wegzakken, wachtend op een gruwelijke dood, of zich laten modificeren, wat hem zijn status (met bijbehorende uitkering), partner, en wereldbeeld zal kosten. En hoe zit het met de genen van Arno’s ongeboren kinderen?

 
De spanning tussen puren en gemodificeerden staat in Tweeleed centraal. Het belang van puurheid is in deze maatschappij een bijna religieuze overtuiging die er bij kinderen al met de paplepel ingegoten wordt. Puurheid betekent echter ook lijden, sterven aan ziektes die met een implantaat eenvoudig te genezen zijn, en ondanks de hogere status een bijna volledig gebrek aan sociale mobiliteit. De puurheidsuitkering biedt enig soelaas, maar wordt betaald uit de astronomische belastingen op gemodificeerden, die daardoor ondanks goed betaalde banen klemzitten in armoede. Het is een onhoudbare situatie, maar beide groepen zitten dermate diep in de loopgraven van hun discours dat een werkbare oplossing onmogelijk is. Puren haten gemodificeerden, want dat zijn onmenselijke objecten die hun grootste goed, hun menselijkheid, opgeven om hun eigen positie te verbeteren. Gemodificeerden haten op hun beurt puren, want dat zijn slavendrijvers die op hun lauweren kunnen rusten dankzij hun uitbuiting van de arbeid van gemodificeerden. Wanneer Arno probeert om zijn medemensen uit die loopgraven te trekken, komt hij er al snel achter dat er een partij bestaat die hier helemaal niet gebaat bij is. De overheid en de VAHA profiteren van de lage inkomens, hoge belastingen, en overvloedige en zeer productieve gemodificeerde arbeidskrachten. Zij zijn er alles aan gelegen om de verdeeldheid in stand te houden. Arno’s genuanceerde standpunten worden dan ook al snel weggezet als terroristische rabble rousing, met alle gevolgen van dien. Als vervolgens de Zwijging plaatsvindt slaat de vlam volledig in de pan. Onderhuidse spanningen tussen puren en gemodificeerden komen explosief aan de oppervlakte, terwijl ook Arno’s relatie met zijn familie nieuwe wendingen neemt.

 
De manier waarop Tweeleed omgaat met klassenverschillen, demagogie, en ideologie is erg sterk. De nuance in de situatie, de manier waarop die zorgvuldig geëxploiteerd wordt door de overheid en de VAHA, en de verleiding om in de loopgraven te duiken zijn overtuigend neergezet. Ook de menselijke prijs die families zoals die van Arno betalen is goed uitgewerkt en raakt je als lezer. Het boek zet je aan het denken: ook tegenwoordig is onze samenleving vergeven van superioriteitsgevoelens. Wat is daar de menselijke prijs van? En wat kunnen we er aan doen? Wie heeft er eigenlijk baat bij om die situatie in stand te houden? Tweeleed weet zich niet alleen te profileren als een sterk science-fictionverhaal, maar is ook maatschappelijk relevant en toont een groot begrip van de dynamiek van ideologie en populisme.

 
Het boek kent echter ook minder sterke kanten. Zo zijn de personages niet bijzonder overtuigend. Arno’s transitie tot opiniemaker is niet heel overtuigend: in principe had iedereen kunnen doen wat hij doet en heeft Arno niet meer reden dan een zeer grote groep anderen om de camera en microfoon op te pakken en te proberen verandering aan te brengen in de samenleving. Ook is Melissa, zeker in het eerste deel van het boek, een vrij eendimensionaal personage met een wel erg groot gebrek aan zelfkennis en reflectievermogen. Dit zorgt voor een vervelende sfeer in het eerste deel van het boek, dat niet aanmoedigt om verder te lezen. Die sfeer past bij de fase waarin het verhaal zich bevindt, maar dat maakt nog geen aansprekend en meeslepend boek. Doorbijten is hier het devies – het wordt véél beter, maar het is desondanks erg jammer dat dit eerste deel tegenvalt.

 
Tot slot blijft het erg leuk om de integratie van de gebeurtenissen in het universum van de Zwijgende Aarde met elk deel van de serie toe te zien nemen. Ook in Tweeleed worden weer vele verwijzingen gemaakt en enkele tipjes van sluiers, die in eerdere delen gecreëerd zijn, opgelicht. Alles overziend is Tweeleed opnieuw een succes. De aardse samenleving die neergezet wordt in het boek is overtuigend en relevant, en hoewel de personages niet altijd even sterk zijn is het boek een plezier om te lezen. De uitzondering hierop is het eerste deel, maar gezien de kwaliteit van de rest van het boek is dat een eenvoudig te vergeven misser.

 
3,5/5 sterren

 
Django Mathijsen & Anaïd Haen – Tweeleed (De Zwijgende Aarde 4)
Leiderdorp: Quasis Uitgevers, 2019
ISBN: 9789492099457

No comments:

Post a Comment